ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ : Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ την περίοδο 1980-81 στον Εθνικό Γ.Σ. Αθηνών (παιδικό, εφηβικό, ανδρικό) με προπονητή τον αείμνηστο Πόλυ Πολυτιμίδη. Το 1985 πέτυχα την εισαγωγή μου στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. (Κομοτηνή). Αποφοίτησα το 1989 με κύρια ειδικότητα στο μπάσκετ. Εργάστηκα 1η φόρα ως προπονητής το 1986 στο παιδικό τμήμα του Σπάρτακου Αγ. Θεοδώρων Ροδόπης. Σύλλογοι που αγωνίστηκα: Γ.Α.Σ. Κομοτηνή (Α2 Εθνική 1989-90,1995-96), Α.Π.Σ. Πανθρακικός (Γ΄Εθνική 1986-89), Μ.Σ. Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Γ' Εθνική 1994-95, Α' ΕΚΑΣΑΜΑΘ 1996-97), Α.Ε. Κομοτηνής Μ.Γ.Σ. (Α' ΕΚΑΣΑΜΑΘ 1997-98, 2001-02), Δ.Α.Ν.Σ. Δωριεύς (Α' Τ.Ε. Δωδεκανήσου 2002-03), Εθνικός Γ.Σ.(Β' ΕΣΚΑ 1980-1985), Α.Σ. Κτησιφών Παιανίας (Β' ΕΣΚΑ 1990-94), Α.Π.Σ. Σπάρτακος Αγ. Θεοδώρων (Β' ΕΚΑΣΑΜΑΘ 1999-00). Σύλλογοι που εργάστηκα: Γ.Α.Σ. Κομοτηνή (Ακαδημίες), Α.Ε. Κομοτηνής Μ.Γ.Σ. (Α' Ανδρών-παιδικό-εφηβικό-Ακαδημίες), Δ.Α.Ν.Σ. Δωριεύς (Α' Ανδρών-παιδικό), Α.Σ. Κτησιφών Παιανίας (παιδικό-εφηβικό), Α.Π.Σ. Σπάρτακος Αγ. Θεοδώρων (Β' Ανδρών-παιδικό-Ακαδημίες), Άτλας Κομοτηνής B.C. (Ακαδημίες). Αξέχαστες στιγμές : Άνοδος στην Γ’ Εθνική με τον Α.Π.Σ. Πανθρακικός 1986-87, Άνοδος στην Β’ ΕΣΚΑ με τον Α.Σ. Κτησιφών Παιανίας 1991-92, Άνοδος στην Α’ ΕΚΑΣΑΜΑΘ με τον Α.Π.Σ. Σπάρτακος Αγ. Θεοδώρων 1999-00, Μέλος της μικτής ομάδας της ΕΚΑΣΑΜΑΘ 1987-88 και 1988-89, Πρωταθλητής στο πρωτάθλημα μπάσκετ Αεροπορίας με την 124 ΠΒΕ 1990, 10ος πιο εύστοχος στα τρίποντα στην Α2 Εθνική 1989-90 16/40 (40%), 13η θέση στο Παγκόσμιο Παλαίμαχων στην κατηγορία +40 το 2013, 2η θέση στο 1ο Πανελλήνιο τουρνουά Παλαίμαχων στην κατηγορία +40 2012. 720 επίσημα παιχνίδια, 311 νίκες- 399 ήττες ποσοστό 43.19% νίκες-55.41% ήττες. Την σεζόν 2024-25 προπονητής στο παιδικό τμήμα του Άτλα Κομοτηνής B.C. και σε τμήμα γεννημένων 2010-11.

26 Μαΐ 2010

Ο ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ


Ο ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Από άρθρο του coachesclipboard.net (όπως μετέφρασα τα κυριότερα σημεία)

Tι κάνει έναν βοηθό προπονητή να είναι κάλος;

ΑΦΟΣΙΩΣΗ

Αφοσίωση στον «πρώτο» προπονητή διότι αυτός σε επέλεξε και σου έδωσε το προνόμιο και την ευκαιρία. Γι αυτό πρέπει να μάθεις την φιλοσοφία, το πρόγραμμα και το σύστημα του «πρώτου» προπονητή και να βοηθήσεις ώστε αυτό να περάσει στους παίκτες κάνοντας την δουλειά του πιο εύκολη. Να μην υποσκάπτεις τον «πρώτο» προπονητή προσπαθώντας να αναδείξεις την δική σου καριέρα, διότι είναι καταστροφικό για την ομάδα, τους παίκτες και τον ίδιο φυσικά. Να θυμάσαι πως γι αυτήν την θέση που έχεις ο «πρώτος» προπονητής σε πρότεινε. Να μη διαφωνείς ποτέ μαζί του. Να προτείνεις και να συζητάς καινούργια πράγματα που θα καλυτερεύσουν την ομάδα. Άλλες φορές ο πρώτος προπονητής θα συμφωνήσει κι άλλες όχι. Αλλά ποτέ πίσω από την πλάτη του πρώτου προπονητή , προσπαθώντας να δείξεις στους άλλους ότι είσαι εξυπνότερος και ικανότερος.

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ

Είναι ευκαιρία να μάθεις για το coaching. Να γίνεις ένας μαθητής του παιχνιδιού. Να μη σκέφτεσαι ότι ήδη είσαι έτοιμος και ξέρεις τα πάντα. Αν έχεις ανοιχτό μυαλό θα μαθαίνεις κάθε μέρα, όχι μόνο το σύστημα του πρώτου προπονητή αλλά και πώς να εφαρμόσεις πρακτικές, ασκήσεις, διαχείριση παικτών κ.α.. πρέπει περισσότερο να ακούς παρά να μιλάς. Θα το κάνεις μόνο αν στο ζητήσει ο «πρώτος» προπονητής.

ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΟΥ

Απλά μάθαινε και μετά δίδαξε. Αφιέρωσε χρόνο να μάθεις το σύστημα. Όσο καλύτερα το μαθαίνεις τόσο καλύτερα θα το διδάξεις και θα το συζητήσεις με τον ο «πρώτο» προπονητή. Αν είσαι ειδικός σε κάτι ίσως ο «πρώτος» προπονητής να σου δώσει την αρμοδιότητα να το εφαρμόσεις π.χ. ασκήσεις φ.κ., ψηλών, κοντών, βάρη, άμυνα, επίθεση, αιφνιδιασμό κ.λ.π.. επίσης όταν υπάρχει δουλειά στα 2 καλάθια να είσαι σ’ ένα απ’ αυτά συμμετέχοντας, βοηθώντας, διορθώνοντας και διδάσκοντας. Κατά την διάρκεια των παιχνιδιών μπορεί ο «πρώτος» προπονητής να ζητήσει την γνώμη σου ή την συμβουλή σου και άλλες φορές όχι, μην επεμβαίνεις και μην παίρνεις αποφάσεις αυτό είναι δουλειά του «πρώτου» προπονητή σεβάσου το. Στον πάγκο έχε θετική στάση προς τους παίκτες ενθάρρυνε τους και δίδαξέ τους. Παρακολούθα τον πίνακα για τα φάουλ, τα τάϊμ-άουτ, τον χρόνο, τα 24’’, δες τα δυνατά και αδύνατα σημεία των αντιπάλων, ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι είναι οι καλοί σουτέρ. Δώσε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμούς ο «πρώτος» προπονητής δεν έχει χρόνο για τέτοια. Στα αποδυτήρια μην μιλάς, εκτός αν σου δώσει τον λόγο ο «πρώτος» προπονητής. Έλεγχε τον χρόνο. Στα ημίχρονα και στα τάϊμ-άουτ έχε έτοιμο τον πίνακα και τον μαρκαδόρο.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ

Να έχεις καλές σχέσεις και να τους σέβεσαι όλους. Ανάπτυξε καλές σχέσεις με τους άλλους προπονητές. Μάθε για τους παίκτες, να τους νοιάζεσαι καιν να τους σέβεσαι. Να τους δείχνεις πως θα γίνουν κομμάτι της ομάδας. πολλοί απ αυτούς θα σε πιάσουν και θα σου μιλήσουν , να τους ακούσεις να τους καταλάβεις, να τους εξηγήσεις να του ενθαρρύνεις να τους διδάξεις, να κάνεις και τον τελευταίο παίκτη να αισθάνεται σημαντικός και να ξέρεις γιατί. Ο καθένας θέλει αναγνώριση και όχι να νοιώθει παραμελημένος. Βοήθα τους να είναι ανταγωνιστικοί, θετικοί αλλά αν παράλληλα διαπιστώσεις διχόνοιες και προβλήματα πρέπει έγκαιρα να ειδοποιήσεις τον «πρώτο» προπονητή.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Να δείχνεις και να πράττεις σαν επαγγελματίας. Να είσαι στην ώρα σου καθαρός και καλοντυμένος. Να είσαι εγκάρδιος με όλους. Μην δημιουργείς αντιπαλότητα με τους άλλους προπονητές, παίκτες και φιλάθλους.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

1. κράτα επαφή με τον πίνακα
2. κατά το ζέσταμα, δες τα μαρκαρίσματα (ποιος θα μαρκάρει ποιόν)
3. ανέλαβε το ζέσταμα
4. κράτα στατιστικά
5. νοιάσου για : νερά, πίνακα, μαρκαδόρο, δελτία, στολές πετσέτες, καρέκλες, φαρμακείο, μπάλες, φύλλο αγώνος
6. κάνε κατασκοπεία αν σου ζητηθεί
7. βοήθα τους νέους με την ειδίκευσή σου
8. «τρέξε» τις ασκήσεις και δίδαξε τους αυτά που θέλει ο «πρώτος» προπονητής
9. αν γνωρίζεις φτιάξε μια ιστοσελίδα για την ομάδα
10. φτιάξε λίστα ονομάτων με παίκτες και τηλέφωνα για επικοινωνία
11. διατήρησε ένα πλέϊμπουκ

Δημοσιεύτηκε και στο ALL ABOUT BASKETBALL COACH  πατήστε στον συνδεσμο:
http://proponitesbasket.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: